Smördegsflan med getostkräm och tomatsalsa

Recept på smördegsflan med getostkräm. Servera kall med en härlig tomatsalsa.
Lena Söderström
Foto: Lennart Weibull
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

  • 1 förp smördeg - färsk
  • 1 äggula
  • 1 tsk vatten

Topping

  • 250 g getost - bredbar
  • 2 dl crème fraiche
  • 350 g cocktailtomater
  • 0,5 kruka basilika
  • 0,5 dl bladpersilja - plockad
  • salt
  • svartpeppar - nymalen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Rulla ut smördegen tillsammans med papperet på en plåt med bakplåtspapper. Skär ut en cirka 1 ½ centimeter bred kant runtom smördegen. Nagga degen med en gaffel och pensla med gulan vispat med vattnet. Grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter eller tills den är genomgräddad och fått fin färg. Låt kallna.

  3. Topping: Lägg getosten i en bunke och vispa den slät. Tillsätt crème fraiche och vispa ihop.

  4. Dela tomaterna. Strimla basilikan och persiljan. Lägg tomater och örter i en bunke. Ringla över oljan. Salta och peppra. Blanda ihop.

  5. Bred ut krämen över smördegen, utom i kanterna. Toppa med tomatsalsan.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Lena Söderström Foto Lennart Weibull

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!