Smakrik currygryta med ris

Spännande snabblagad gryta som har en mustig, lite sötaktig smak av mango chutney och en liten hetta från chili. Det går bra att välja annat kött, t ex kyckling eller nöt eller ett vegetariskt alternativ.

Petra Lindstrand
Smakrik currygryta med ris
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 600 g fläskytterfilé - gärna gårdsgris
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 paprikor - olika färger
  • 2 tsk curry
  • 2 dl crème fraiche
  • 0,5 dl mango chutney
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 1 tsk sambal oelek - eller annan chilipasta
  • smör
  • majsstärkelse (Maizena)
  • salt
  • nymald svartpeppar

Tillbehör

  • 3 dl basmatiris
  • 70 g salladsmix
  • 1 kruka koriander

Gör så här

  1. Putsa och skär fläsket i tjocka strimlor. Skala och strimla löken. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och skär paprikan i strimlor.

  2. Bryn köttet i två omgångar i en het stekpanna med 1 msk smör. Tillsätt lök, vitlök, paprika och curry och låt steka med i ca 2 min Lägg över kött och grönsaker i en gryta.

  3. Rör i crème fraiche, 3 dl vatten, mango chutney, buljongtärning och sambal. Låt grytan sjuda under lock i ca 10 min. Red av grytan med 1 msk majsstärkelse utrörd i lite vatten.

  4. Servera grytan med ris och sallads­mix. Garnera med koriander.

Vad tyckte du om receptet?