Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Små potatispajer med ost, smetana och löjrom

Recept på små potatis- och ostpajer toppade med smetana, löjrom och skivad gräslök. Goda små pajer att servera som matiga drinktilltugg eller förrätt. Förbered och koka potatisen, så att den hinner kallna.
Christina Asplund
Små potatispajer med ost, smetana och löjrom
Små potatispajer med ost, smetana och löjrom
Små potatispajer med ost, smetana och löjrom
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 1 ägg

Fyllning

  • 125 g kokt potatis - kall
  • 2 dl västerbottensost - riven
  • 2 ägg
  • 1,5 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar

Garnering

  • 2 dl smetana
  • 100 g löjrom
  • 1 knippa gräslök - tunt skivad

Gör så här

  1. Mixa mjöl och smör i en matberedare. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Forma degen till en rulle. Rulla in den i plastfolie och lägg den i kylen ca 1 tim.

  2. Sätt ugnen på 225°. Skär rullen i 16 bitar. Tryck ut bitarna i stabila mazarinformar ställda på en plåt.

  3. Fyllning: Riv potatisen och blanda den med ost, ägg och mjölk. Krydda med salt och peppar. Fördela fyllningen i pajformarna.

  4. Grädda pajerna mitt i ugnen i 10–15 min. Låt svalna.

  5. Garnering: Vispa smetanan tills den blir spritsbar. Spritsa klickar mitt på pajerna. Klicka på löjrom och garnera med gräslök.

Vad tyckte du om receptet?

Tips! Pajskalet kan förberedas några dagar i förväg.