Små minipajer med grönkål och västerbottensost

Recept på små minipajer med grönkål och västerbottensost. Dessa pajskal är av filodeg vilket gör dem extra frasiga, även efter gräddning. De finns att köpa i de flesta stora matbutiker. Vi skippar äggstanning och ersätter med crème fraiche och smakrik ost i stället.

Petra Lindstrand
Små minipajer med grönkål och västerbottensost
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 2 pkt minipajskal - färdiggräddade (à 54 g, Lazaridis)
  • 1 påse grönkål - färdigstrimlad (225 g)
  • 2 msk smör
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk vatten
  • 2 påsar västerbottensost - riven (à 150 g)
  • 4 dl crème fraiche
  • 2 krm salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Fräs kålen i en stekpanna med smör. Skala och pressa i vitlöken. Tillsätt vattnet och låt fräsa 1–2 min tills kålen sjunkit ihop.

  2. Lägg grönkålen i en bunke. Tillsätt ost, crème fraiche och salt och rör ihop.

  3. Ställ pajskalen på en plåt och fyll dem med grönkålsröran. Platta till fyllningen något.

  4. Grädda pajerna mitt i ugnen 13–15 min tills fyllningen har stannat och fått fin färg. Ta ut och låt dem svalna något.

Vad tyckte du om receptet?