Små kumminbröd

Med skållad råg får du ett extra saftigt bröd som håller längre. Smaken av kummin gifter sig fantastiskt med ost. För att få fin form på bröden har vi använt en brödplåt med insats för 8 bröd. Bröden kan även bakas utan form och läggas på plåt med bakplåtspapper.
Petra Lindstrand
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 dl rågkross
  • 1,5 dl vatten - + 2,5 dl
  • 25 jäst
  • 3 dl rågsikt - (165 g)
  • 6 dl vetemjöl special - (300 g)
  • 1 dl brödsirap - mörk
  • 2 tsk kummin - hel, stött
  • 0,5 msk salt

Gör så här

  1. Koka upp 1 1/2 dl vatten och häll över krosset. Låt krosset i stå ca 3 timmar under lock för att svälla.

  2. Smula jästen i en bunke. Tillsätt 2 1/2 dl kallt vatten och rör ut jästen. Tillsätt det svällda krosset, de båda mjölsorterna lite i omgångar och därefter sirap, kummin och salt. Arbeta degen ca 10 min i maskin.  Degen ska vara lätt kladdig.

  3. Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 1 timme.

  4. Skrapa ur degen på en väl mjölad arbetsbänk. Skär i bitar, ca 80 g styck. Forma varje bit till en liten limpa och lägg dem i brödplåtsfacken eller på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl.

  5. Jäs under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225° varmluft.

  6. Snitta bröden med en vass kniv. Sätt in mitt i ugnen och sänk ugnsvärmen till 175° varmluft. Grädda 15–20 min tills bröden fått fin färg.

  7. Ta ut och låt bröden svalna 2–3 min. Ta bröden ur formarna och låt dem kallna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!