Små körsbärspajer med smul

Snabbkokt körsbärssylt är fyllningen i de här lättfixade små godbitarna av färdig croissantdeg. Körsbärspajerna kan även varieras med jordgubbar och hallon som också passar bra som fyllning.

Petra Lindstrand
Små körsbärspajer med smul
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 7 dl körsbär - färska eller 500 g frysta
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 krm bittermandelarom
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 1 rulle croissantdeg - kyld (340 g)
  • 8 kakor - t ex drömmar eller havreflarn

Pensling

  • 1 ägg

Garnering

  • florsocker

Tillbehör

  • grädde - vispad

Gör så här

  1. Kärna ur körsbären, lägg i en kastrull, tillsätt socker, citronsaft och bittermandelarom. Koka sylten 5 min. Red av med majsstärkelsen utrörd i lite vatten. Koka upp under omrörning. Låt svalna.

  2. Sätt ugnen på 200°. Rulla ut degen. Stansa ut 12 rundlar,  ca 8 cm i diameter.

  3. Smörj en muffinsplåt med 12 hål och tryck ut rundlarna i hålen. Fyll med sylt upp till hälften.

  4. Krossa kakorna. Strö smulet över pajerna. Vispa upp ägget och pensla runt kanterna.

  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 12 min, till fin färg. Låt svalna. Pudra över florsocker och servera med grädde.

Vad tyckte du om receptet?