Små julwallenbergare med apelsingelé

Porösa kalvfärsbiffar i miniformat är en trevlig plockrätt, och en god variant av julens köttbullar. Med en skiva saltgurka och hemgjord gelé på toppen blir biffarna en perfekt jultapas.
Mitt Kök
Foto: Ove Lindfors
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 500 g kalvfärs
  • 1 tsk salt
  • 3 äggulor
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 krm kryddpepparkorn - nystötta
  • 1 msk dijonsenap
  • smör - till stekning

Apelsingelé

  • 200 g röd vinbärsgelé
  • 2 msk apelsin - färskpressad
  • 1 kanelstång
  • 1 gelatinblad
  • 1 tsk apelsinskal - rivet
  • 1 tsk ingefära - färskriven
  • 2 msk konjak

Till garnering

  • saltgurka
  • apelsin - zest

Gör så här

  1. Apelsingelé: Smält gelén i en liten kastrull på svag värme tillsammans med apelsinsaft och kanel. Låt dra under lock cirka 15 minuter.

  2. Blötlägg gelatinet i kallt vatten cirka 5 minuter.

  3. Värm gelén sakta. Ta från värmen och plocka upp kanelstången. Rör ner gelatin, apelsinskal, ingefära och konjak.

  4. Häll upp i en djup tallrik. Låt stelna i kylen minst 4 timmar. Skär i bitar vid servering.

  5. Wallenbergare: Blanda färsen med salt. Rör ner äggulorna. Blanda i grädde, kryddpeppar och senap. Låt färsen vila cirka 1 timme i kylen.

  6. Forma färsen till bollar med vattensköljda händer.

  7. Hetta upp smör i en stekpanna och lägg i bollarna. Tryck till dem försiktigt så det blir små biffar. Stek gyllenbruna på båda sidor, i omgångar.

  8. Låt svalna och toppa med en ganska tjock skiva saltgurka, en bit gelé och lite apelsinzest.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök