Små julwallenbergare med apelsingelé

Porösa kalvfärsbiffar i miniformat är en trevlig plockrätt, och en god variant av julens köttbullar. Med en skiva saltgurka och hemgjord gelé på toppen blir biffarna en perfekt jultapas.
Mitt Kök
Små julwallenbergare med apelsingelé
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 500 g kalvfärs
  • 1 tsk salt
  • 3 äggulor
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 krm kryddpepparkorn - nystötta
  • 1 msk dijonsenap
  • smör - till stekning

Apelsingelé

  • 200 g röd vinbärsgelé
  • 2 msk apelsin - färskpressad
  • 1 kanelstång
  • 1 gelatinblad
  • 1 tsk apelsinskal - rivet
  • 1 tsk ingefära - färskriven
  • 2 msk konjak

Till garnering

  • saltgurka
  • apelsin - zest

Gör så här

  1. Apelsingelé: Smält gelén i en liten kastrull på svag värme tillsammans med apelsinsaft och kanel. Låt dra under lock cirka 15 minuter.

  2. Blötlägg gelatinet i kallt vatten cirka 5 minuter.

  3. Värm gelén sakta. Ta från värmen och plocka upp kanelstången. Rör ner gelatin, apelsinskal, ingefära och konjak.

  4. Häll upp i en djup tallrik. Låt stelna i kylen minst 4 timmar. Skär i bitar vid servering.

  5. Wallenbergare: Blanda färsen med salt. Rör ner äggulorna. Blanda i grädde, kryddpeppar och senap. Låt färsen vila cirka 1 timme i kylen.

  6. Forma färsen till bollar med vattensköljda händer.

  7. Hetta upp smör i en stekpanna och lägg i bollarna. Tryck till dem försiktigt så det blir små biffar. Stek gyllenbruna på båda sidor, i omgångar.

  8. Låt svalna och toppa med en ganska tjock skiva saltgurka, en bit gelé och lite apelsinzest.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök