Små brödformar med solrosfrön

Recept på små brödformar med solrosfrön. Satsen räcker till 15 små bröd eller till 2 stora formbröd.
Petra Lindstrand
Sophie Berlin
Recept på underbara små kuvertbröd eller två stora formbröd som garneras med frön.
Recept på underbara små kuvertbröd eller två stora formbröd som garneras med frön. Foto: Malin Hoelstad

Deg

  • 15 g jäst
  • 5,5 dl vatten
  • 10 dl vetemjöl special - (600 g)
  • 1 dl durumvetemjöl - + mjöl till bakbord och formar
  • 1 msk salt

Pensling

  • vatten

Garnering

  • 1 dl solrosfrön
  • 1 msk linfrön
  • vetemjöl

Gör så här

  1. Rör ut jästen i det kalla vattnet.

  2. Tillsätt de båda mjölsorterna och rör ihop till en kladdig deg. Blanda i saltet. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstem­ peratur ca 6 timmar.

  3. Skrapa ut degen från bunken på väl mjölad arbetsbänk. Dra ut den lätt och skär i 15 bitar. Vik in kan­ terna på varje degbit och lägg ner dem med snittytan ner i smorda och mjöla de småbrödsformrar, à ca 1 dl, ställda på en plåt. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.

  4. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bröden med vatten och strö över frön. Pudra över lite mjöl. Ställ in plåten i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 225 grader. Grädda brö­ den ca 20 min. Låt dem stå kvar ca 5 min i formarna innan de stjälps upp och får kallna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!