Slottsstek med pressgurka  

Slottsstek med pressgurka är en riktig klassisk rätt. Köttet och såsen kan förberedas dagen före.
Allt om Mat
Slottsstek med pressgurka  
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 1,8 kg fransyska - eller innanlår av nöt
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald
  • 1 morot
  • 150 g rotselleri
  • 3 gula lökar
  • 2 msk rapsolja
  • 1 l vatten
  • 1 burk anjovisfiléer - (55 g)
  • 4 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 5 dl vispgrädde

Pressgurka

  • 1 gurka - stor
  • 0,5 dl ättiksprit - (12%)
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk persilja - finhackad

Tillbehör

  • potatis - kokt

Gör så här

  1. Krydda köttet runt om med salt och peppar. Skala och skär morot, selleri och lök i cm-stora bitar.

  2. Bryn köttet i olja runt om tills det fått fin färg. Lägg köttet i en gryta. Stek rotfrukterna i olja och lägg sedan över dem i grytan. Häll över vattnet. Koka upp och skumma väl. Tillsätt ansjovisfiléer, kryddpeppar och lagerblad. Låt sjuda under lock ca 2 1/2 timme, tills köttet är mört.

  3. Gurka: Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull och koka upp. Kyl lagen.

  4. Skala gurkan och skiva den. Salta gurkskivorna och lägg dem i ett durkslag eller en sil ca 30 min. Blanda gurkan med lagen och låt stå i kylen ca 1 timme. Blanda i persiljan.

  5.  Ta upp steken ur grytan. Låt buljongen koka ihop tills ca 1 liter återstår. Häll i grädden och koka tills ca 1 liter återstår. Häll såsen och grönsakerna i en mixer och mixa till en slät sås.

  6. Skiva steken och servera med gräddsås, pressgurka och kokt potatis.

Vad tyckte du om receptet?