Smashburgers med karamelliserad lök och cheddar

Recept på slider smashburgers. Sliders är helt enkelt en mindre variant på hamburgare – som ofta serveras på en buffé.  Smashburgers är en metod där man plattar till själva biffen direkt i stekpannan. Oftast steker man två tunna biffar till varje hamburgare och får därmed mer stekyta vilket är lika med mer smak.

Lisa Eisenman Frisk
Monica Eisenman
Smashburgers med karamelliserad lök och cheddar
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 650 g nötfärs
  • 8 hamburgerbröd - sliders
  • 8 skivor cheddarost
  • 0,5 senap - Amerikansk Yellow Mustard
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar

Karmelliserad lök

  • 2 gula lökar
  • 3 msk rapsolja
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Karamelliserad lök: Skala och skiva löken tunt. Fräs den i olja på låg värme tills löken mjuknat. Tillsätt socker och vinäger och fortsätt fräs ca 30 min, tills löken har karamelliserats. Krydda med salt.

  2. Dela köttet i 16 bitar. Rulla försiktigt till bollar utan att bearbeta färsen för mycket. Värm en panna riktig het - till exempel en gjutjärnspanna som klarar riktig hög temperatur. Lägg ner några bollar köttfärs, och tryck till dem så att de plattas ut. Krydda med salt och peppar direkt. Stek ca 1 minut, vänd sedan på biffarna. Krydda med salt och peppar igen och lägg en skiva ost på hälften av burgarna. Stek ytterligare ca 30 sekunder tills biffarna är genomstekta.

  3. Bred senap på brödens underdelar. Lägg på två biffar, toppa med lök och sätt på brödlocket. Servera direkt. 

Vad tyckte du om receptet?