Skurna dinkelpepparkakor

Recept på skurna pepparkakor för den som inte vill kavla. Stöt kardemumman själv i en mortel, då får kakorna frisk, kryddig smak. Vi har använt Saltå kvarns dinkelmjöl.

Skurna dinkelpepparkakor
Foto: Lina Eriksson

Skurna pepparkakor

  • 0,5 msk kardemumma - hel
  • 200 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl sirap - ljus
  • 1 msk kanel - mald
  • 2 tsk ingefära - mald
  • 1 tsk kryddnejlikor - malda
  • 3,5 dl dinkelvetemjöl - (180 g), fullkorn
  • 2 dl dinkelvetemjöl - (120 g), siktat
  • 1,5 tsk bikarbonat

Gör så här

  1. Stöt kardemumman i mortel. Smält smöret, tillsätt socker, sirap och kryddor.

  2. Blanda de båda mjölsorterna med bikarbonat i en separat bunke. Häll över smör - och sockerblandningen. Arbeta ihop till en smet. Skrapa ner smeten i en plastpåse. Låt svälla och vila kallt till nästa dag.

  3. Dela degen i två bitar och arbeta den mjuk. Forma två rullar, ca 5 cm i diameter. Slå in i plastfolie. Kyl dem ca 1 timme.

  4. Sätt ugnen på 200°. Ta fram en degrulle i taget. Skär med tunn, vass kniv ca 1 mm tunna skivor.  Lägg dem glest på plåtar med bakplåts-papper. Grädda  i omgångar mitt i ugnen 6-8 min. Låt svalna på plåten.

Vad tyckte du om receptet?