Räksoppa med toast på räkor, saffransaioli och rostad fänkål

Allt om Mat
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 500 g räkor - med skal
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 fänkål
  • 2 msk tomatpuré
  • 10 kvistar timjan
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl vitt vin - torrt
  • 7 dl vatten
  • 3 msk skaldjursfond - koncentrerad
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk citron - pressad

Saffransaioli

  • 0,5 g saffran - (1 påse)
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 äggulor
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl rapsolja
  • 0,5 tsk strösocker
  • 1 tsk salt

Toast

  • 2 fänkål
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 baguette
  • 1 baguette
  • 1 msk olivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala räkorna och ställ dem kallt till servering. Rosta skalen mitt i ugnen ca 15 min tills de fått färg. Skala morot, lök och vitlök. Ansa fänkålen. Skär grönsakerna i cm-stora bitar.

  2. Fräs grönsaker, tomatpuré och kryddor i olivolja. Häll på vin och reducera till hälften. Häll i vatten, fond, räkskal och grädde. Låt puttra under lock ca 15 min. Sila soppan i en ren kastrull. Smaka av med salt och citron. Koka upp soppan och mixa den skummig med mixerstav innan den serveras.

  3. Lös upp saffran i vinäger. Blanda med äggulor och pressad vitlök. Vispa försiktigt i oljan lite i taget så att den inte skär sig. Smaka av med socker och salt.

  4. Sätt ugnen på 175°. Skär fänkålen i mindre bitar och lägg på en plåt. Blanda med olja och salt. Rosta mitt i ugnen ca 35 min tills fänkålen är mjuk i mitten. Låt svalna. Skär baguetten i 4 cm tjocka skivor. Pensla med olivolja. Rosta mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna. Fördela räkor, aioli och fänkål på bröden.

Vad tyckte du om receptet?