Skördegalette med frukt och bär

”Man tager vad man haver” gäller för denna paj. Här har vi skördat päron, äpple, nektariner, hallon, blåbär och björnbär.
Lisa Eisenman Frisk
Monica Eisenman
Skördegalette med frukt och bär
Foto: Helén Pe

Pajdeg

  • 4 dl vetemjöl
  • 3 msk strösocker
  • 200 g smör - kylskåpskallt i bitar
  • 1 tsk ingefära - mald
  • 1 krm salt
  • 2 msk vatten - iskallt

Fyllning

  • 500 - 600 g blandad frukt och bär
  • 1 msk strösocker

Pensling och garnering

  • 1 ägg
  • 1 - 2 msk solroskärnor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Mixa snabbt ihop ingredienserna till pajdegen, förutom vattnet, för hand eller i en matberedare. Tillsätt vattnet om degen är för torr. Överarbeta inte degen, den ska precis gå ihop.

  2.  Kavla ut pajdegen mellan två bakplåtspapper till en oval form. Om degen är för mjuk kan den ligga i kylskåpet en stund.

  3. Fyllning: Kärna ur frukten och skär den i bitar.

  4. Ta bort det övre pappret och fördela frukt och bär över pajdegen. Lämna en kant, ca 8 cm, runt om. Vik upp kanten runt fyllningen. Strö strösocker över frukten.

  5. Vispa ägget lätt och pensla kanten med det. Strö solroskärnor på kanten.

  6. Grädda pajen mitt i ugnen i 30–40 min. Täck pajen med aluminiumfolie om degen börjar få för mycket färg. Servera pajen ljummen eller kall med glass eller vaniljsås.

Vad tyckte du om receptet?