Skördefocaccia

Kalljäst bröd är perfekt att bjuda på om du ska ha gäster. Gör degen på morgonen och låt den jäsa i kylen över dagen. Tillaga sedan brödet lagom till gästerna kommer.
Mitt Kök
Foto: Ove Lindfors
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 6 dl vatten
  • 2 tsk flingsalt
  • olivolja
  • 12 dl siktat dinkelmjöl - ca
  • 0,25 - 0,5 squash
  • 2 vitlöksklyftor - hackade
  • 150 g cocktailtomater
  • rosmarin - färsk
  • 2 tsk flingsalt - till gräddning, ca

Gör så här

  1. Lös jästen i det kalla vattnet. Tillsätt salt, 2 msk olivolja och mjöl. Arbeta ihop degen kraftigt, den ska bli lös.

  2. Smörj en bunke med olja invändigt och lägg ner den färdigknådade degen. Tänk på att bunken ska vara stor, degen ska kunna jäsa till dubbel storlek. Täck över med plastfolie och ställ bunken i kylen 8-12 timmar.

  3. Ta ut degen från kylen. Häll ut den i en långpanna med bakplåtspapper och tryck ut den med mjölad hand.

  4. Skiva squashen tunt och dela skivorna tvärsöver, som halvmånar. Blanda med 2 msk olivolja och vitlök. Dela tomaterna. Tryck försiktigt ner squash, tomater och rosmarinkvistar i degen. Gör hål i degen med mjölade fingrar. Droppa över 2-3 msk olivolja. Strö på salt.

  5. Sätt ugnen på 225 grader. Låt brödet jäsa utan duk 20-30 minuter.

  6. Grädda brödet i mitten av ugnen 25-30 minuter. Låt brödet svalna lite och servera det nygräddat.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök