Skogssvampsoppa

Recept på skogssvampsoppa. Den här soppan är god som den är, men om du har torkad svamp kan du smula över lite som garnering.
Lena Söderström

Ingredienser

  • 400 g karljohansvamp
  • 4 schalottenlökar
  • 500 g jordärtskockor
  • 2 potatisar - mjöliga
  • 2 msk smör
  • 1 l vatten
  • 2 tärningar hönsbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • 1 msk olivolja
  • 1 - 2 skivor svamp - torkad, t ex karljohanssvamp, kantareller eller trumpetsvamp
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 0,5 ask smörgåskrasse

Tillbehör

  • baguette

Gör så här

  1. Rensa och skär svampen i bitar. Skala och hacka löken. Skala och skär jordärtskockor och potatis i bitar.

  2. Fräs löken i smör ca 3 min. Lägg i skockorna och fräs ca 3 min. Tillsätt svampen och fräs ca 3 min.  Häll i vattnet och smula i buljongtärningen. Lägg i potatisen och koka under lock tills den är mjuk, ca 20 min.

  3. Mixa soppan slät med mixerstav. Rör i grädde och crème fraiche. Låt soppan koka upp och krydda med salt och peppar.

  4. Fördela soppan i portionsskålar. Droppa över olja och smula över den torkade svampen. Strö på flingsalt och peppar och toppa med klippt krasse. Servera soppan med baguette. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!