Skinkpaj med quinoa och nektariner

Nu börjar de solmogna nektarinerna dyka upp i våra grönsaksdiskar. Goda naturella, men den söta frukten passar också utmärkt i en paj med skinka och ädelost. För den som önskar en vegopaj, eller kanske att ha pajen på en buffé tillsammans med kallskuret går det bra att utesluta skinkan. Detta är en glutenfri pajdeg med quinoa, men vill du ha en vanlig pajdeg fungerar degen i exempelvis detta recept lika bra.
Mitt Kök
Foto: Ove Lindfors
Foto: Ove Lindfors

Deg

  • 4 dl quinoa - kokt kall, gärna svart eller röd
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 krm salt
  • 50 g smör - kallt
  • 1 ägg

Fyllning

  • 200 g rökt skinka i bit
  • 150 g ädelost
  • 2 nektariner
  • 3 ägg
  • 250 g kesella
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar - nymald

Gör så här

  1. Blanda quinoa, mandelmjöl, potatismjöl och salt i matberedaren. Mixa snabbt i smöret och sist ägget. Låt vila i kylen i en plastpåse cirka 1 timme.

  2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 26 centimeter i diameter. Låt vila i kylen 1 timme.

  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.

  4. Fintärna skinkan, smula osten och skär nektarinerna i klyftor. Fördela skinka och ost i pajskalet. Lägg på nektarinklyftorna.

  5. Vispa ihop ägg, kesella, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet.

  6. Grädda i mitten av ugnen tills pajen har fin färg, cirka 40 minuter. Strö eventuellt över hackad gräslök.

Vad tyckte du om receptet?

Nu börjar de solmogna nektarinerna dyka upp i våra grönsaksdiskar. Goda naturella, men den söta frukten passar också utmärkt i en paj med skinka och ädelost. För den som önskar en vegopaj, eller kanske att ha pajen på en buffé tillsammans med kallskuret går det bra att utesluta skinkan. Detta är en glutenfri pajdeg med quinoa, men vill du ha en vanlig pajdeg fungerar degen i exempelvis detta recept lika bra.

Recept från Mitt kök