Skinkgratäng med sparris på örtquinoabädd

Recept på lättlagad skinkgratäng med quinoa.
Mitt Kök
Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 2 dl quinoa - vit
  • 6 dl grönsaksbuljong
  • 0,5 dl örter - hackade, blandade,citronmeliss, basilika, timjan
  • 400 g grön sparris - färsk eller fryst
  • 120 g rökt skinka - skivad

Sås

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl vatten - + 1 msk kycklingfond
  • salt - peppar
  • 2 dl lagrad ost - riven

Till garnering

  • örter

Till servering

  • sallad

Gör så här

  1. Koka quinoan i grönsaksbuljong enligt anvisningar på förpackningen. Sila av. Blanda quinoan med hackade örter. Bred ut den i en smord ugnsfast form. Bryt av sparrisstjälkarna vid den torra nedersta delen. Eller använd fryst sparris. Koka sparrisen i lättsaltat vatten, cirka 3 minuter. Spola av dem i kallt vatten.

  2. Sätt ugnen på 225 grader. Linda en skinkskiva runt 3–4 sparrisstjälkar vardera och lägg ovanpå quinoan. Fräs smör och mjöl i en kastrull och späd med matlagningsgrädde, vatten och kycklingfond. Låt såsen sjuda 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt riven ost och rör om. Bred såsen över sparrisrullarna. Gratinera i övre delen av ugnen, cirka 15 minuter. Garnera med örter. Servera med sallad.

Vad tyckte du om receptet?

Recept: Christina Asplund

Recept från Mitt kök