Skånsk äppelkaka

Recept på Skånsk äppelkaka. En jättegod äppelkaka som bör stå i kylen till nästa dag. Ljumma den inför servering. Serveras traditionellt även som efterrätt till klassisk gåsamiddag.
Allt om Mat

Äppelkaka

  • 12 kavring - skivor (375 g)
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk kanel - mald
  • 150 g smör
  • 6 äpplen - mjöliga
  • 2 msk strösocker

Tillbehör

  • vaniljsås
  • äppelsorbet

Garnering

  • myntablad
  • chokladrosett

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Finriv kavringen till smulor, gärna på rivjärn. Stek brödsmulorna med socker, vaniljsocker, kanel och smör i en stekpanna på svag värme under omrörning, ca 5 min.

  2. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna skivor. Lägg dem och socker i en vid kastrull. Låt sjuda under lock tills de är halvmjuka, ca 5 min.

  3. Lägg ett bakplåtspapper i en 1 1/2-liters bakform eller en liten ugnssäker form. Varva brödsmulor och äppelskivor i formen. Tryck till fyllningen med handen.

  4. Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 min. Låt kallna. Lägg på ett bakplåtspapper och ställ i kylen, ev med en tyngd, och låt stå till nästa dag.

  5. Sätt ugnen på 150°. Ljumma kakan ca 10 min. Stjälp upp kakan och skär den i portionsbitar. Lägg upp på tallrikar och servera med vaniljsås och ev kulor av äppelsorbet. Garnera med mynta och chokladrosetter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!