Skållat grovt bröd

Recept på skållat grovt bröd. Bröden blir bäst om de får vila ett dygn när de är gräddade. Skållningen gör brödet saftigt eftersom det binder mer vatten.
Allt om Mat

Dag 1

  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 4 dl vatten
  • 2 dl korn - helt, (Saltå kvarn)
  • 1 dl vetekross

Dag 2

  • 3 dl vatten
  • 50 g jäst
  • degen från dag 1
  • 0,5 dl brödsirap
  • 2 tsk salt
  • 3 dl rågmjöl - (165 g)
  • 6 dl vetemjöl special - (240 g)
  • 1 dl solrosfrön - rostade

Recept: Skållat grovt bröd

  1. Dag 1: Mät upp rågmjöl i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över mjölet. Blanda väl och rör sedan ner korn och vetekross. Täck med plastfolie och låt stå till nästa dag.

  2. Dag 2 :  Värm vattnet till finger­varmt, 37 grader. Fördela jästen i en ­bunke och rör ut den i vattnet. Blanda ner degen från dag 1. ­Tilsätt sirap, salt och rågmjöl och arbeta ner vetemjölet lite i taget.  Blanda ner hälften av de rostade solrosfröna. Detta blir en kladdig deg. Fördela degen i två avlånga 1-litersformar klädda med bakplåtspapper eller smorda och ­mjölade. Strö på resten av solrosfröna. Täck med bakduk och låt bröden jäsa 30–40 min.

  3. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda ­bröden på nedersta falsen ca 1 timme till en innertemperatur på 98 grader. Låt bröden stå kvar i formarna ca 10 min efter gräddning innan de stjälps upp på galler och får svalna under bakduk. Vira in dem i bakduk och låt dem vila till nästa dag.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!