Skaldjursplatå med tillbehör

Recept på skaldjursplatå med tillbehör. Yuzu är en asiatisk citrusfrukt som påminner lite om grapefrukt. Den finns att köpa i asiatiska butiker eller välsorterade matbutiker.
Petra Lindstrand
Recept på skaldjursplatå med tillbehör.
Recept på skaldjursplatå med tillbehör. Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 2 krabbor
  • 1 kg räkor - med skal
  • 8 havskräftor
  • 12 ostron
  • 2 citroner

Schalottenlöksvinägrett

  • 2 schalottenlökar
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 0,5 tsk strösocker

Yuzumajonnäs

  • 1 äggula - stor eller 2 mindre
  • 0,5 tsk dijonsenap
  • 2 dl rapsolja
  • 1 msk yuzu - eller limesaft
  • 1 krm salt
  • 0,5 tsk sesamolja
  • 0,5 kruka citronmeliss - eller koriander

Rhode island

  • 1 dl majonnäs
  • 3 msk chilisås - stark
  • 1 tsk konjak
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 krm strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Vinägrett: Skala och finhacka löken och lägg i en skål. Tillsätt vinäger och socker.

  2. Yuzumajonnäs: Vispa samman äggula och senap. Droppa i oljan försiktigt under vispning tills du får en fast majonnäskonsistens. Vispa i yuzusaft, sesamolja och salt. Strimla citronmelissen och rör i.

  3. Rhode island: Vispa ihop majonnäs, chilisås, konjak, senap, socker och salt. Vispa grädden fast och vänd i.

  4. Lägg upp skaldjuren. Servera med sås­erna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!