Skaldjurspaella med sparris och chorizo  

Spansk paella med massor av härliga skaldjur och extra smak av musselbuljong, fänkål och chorizo. 

Skaldjurspaella med sparris och chorizo  
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 1 kg blåmusslor
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta - +1
  • 0,5 fänkålsstånd
  • 2 msk olivolja - + 1 msk + 2 msk
  • 2 tsk paprikapulver - spanskt
  • 1 pkt saffran - (1/2 g)
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 5 dl vatten
  • 1 tsk salt - + 1 krm
  • 2,5 dl paellaris - eller avorioris
  • 10 skivor chorizo - tunna
  • 300 g skaldjursblandning - fryst
  • 1 röd paprika
  • 250 g grön sparris - färsk

Tillbehör

  • citron
  • majonnäs - smaksatt med vitlök

Gör så här

  1. Skrubba musslorna. Kasta bort de musslor som är trasiga och som inte stängs när de knackas i köksbänken. Lägg musslorna i en gryta. Skala och hacka lök och 1 vitlöksklyfta. Ansa och hacka fänkålen (spara fänkålsdillen till garnering). Fräs lök och fänkål i 2 msk olja, paprikapulver och saffran.

  2. Häll på vin och vatten. Tillsätt 1 tsk salt och koka upp. Lägg i ­musslorna. Koka ca 5 min. Ta upp musslorna med hålslev. Kasta bort de musslor som inte öppnats. Plocka ut musslorna ur skalen. Låt lök och fänkål vara kvar i buljongen. Häll riset i musselbuljongen. Sjud ca 15 min.

  3. Stek chorizoskivorna knapriga i 1 msk olja. Låt rinna av på hushållspapper. Halvera, kärna ur och skär paprikan i bitar. Skär av ca 2 cm längst ner på  sparrisen. Pensla paprika och sparris med 1 msk olja och stek eller grilla dem runt om. Stek skaldjursblandningen hastigt på hög värme och pressa i 1 skalad vitlöksklyfta.

  4. Blanda ner skaldjur, musslor och chorizo i saffransriset. Lägg på sparrisen försiktigt. Strö över fänkålsdill. Servera med citron och vitlöksmajonnäs.

Vad tyckte du om receptet?