Skaldjurspaella med sparris och chorizo  

Spansk paella med massor av härliga skaldjur och extra smak av musselbuljong, fänkål och chorizo.
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 1 kg blåmusslor
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta - +1
  • 0,5 fänkålsstånd
  • 2 msk olivolja - + 1 msk + 2 msk
  • 2 tsk paprikapulver - spanskt
  • 1 pkt saffran - (1/2 g)
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 5 dl vatten
  • 1 tsk salt - + 1 krm
  • 2,5 dl paellaris - eller avorioris
  • 10 skivor chorizo - tunna
  • 300 g skaldjursblandning - fryst
  • 1 röd paprika
  • 250 g grön sparris - färsk

Tillbehör

  • citron
  • majonnäs - smaksatt med vitlök

Gör så här

  1. Skrubba musslorna. Kasta bort de musslor som är trasiga och som inte stängs när de knackas i köksbänken. Lägg musslorna i en gryta. Skala och hacka lök och 1 vitlöksklyfta. Ansa och hacka fänkålen (spara fänkålsdillen till garnering). Fräs lök och fänkål i 2 msk olja, paprikapulver och saffran.

  2. Häll på vin och vatten. Tillsätt 1 tsk salt och koka upp. Lägg i ­musslorna. Koka ca 5 min. Ta upp musslorna med hålslev. Kasta bort de musslor som inte öppnats. Plocka ut musslorna ur skalen. Låt lök och fänkål vara kvar i buljongen. Häll riset i musselbuljongen. Sjud ca 15 min.

  3. Stek chorizoskivorna knapriga i 1 msk olja. Låt rinna av på hushållspapper. Halvera, kärna ur och skär paprikan i bitar. Skär av ca 2 cm längst ner på  sparrisen. Pensla paprika och sparris med 1 msk olja och stek eller grilla dem runt om. Stek skaldjursblandningen hastigt på hög värme och pressa i 1 skalad vitlöksklyfta.

  4. Blanda ner skaldjur, musslor och chorizo i saffransriset. Lägg på sparrisen försiktigt. Strö över fänkålsdill. Servera med citron och vitlöksmajonnäs.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!