Sjömansgryta – recept

Det här är en gryta som är inspirerad av den klassiska rätten sjömansbiff som görs på lövbiff, lök och potatis. Här byts lövbiffen ut mot nötfärs och lite vitkål, men allt kokar i buljong och mörk öl på samma vis. Rårörda lingon och inlagd gurka hör till!
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 500 g nötfärs
  • salt
  • svartpeppar - nymalen
  • 2 gula lökar
  • 0,5 huvud vitkål - litet, (350–400 g)
  • 0,5 kg potatis - gärna delikatesspotatis
  • 2 - 3 morötter - (cirka 200 g)
  • 100 g smör
  • 1 msk sirap
  • 2 msk soja
  • 4 dl vatten - + 2 tärningar mörk oxbuljong
  • 2 dl öl - mörk, gärna porter
  • 2 lagerblad
  • 3 - 4 kvistar timjan

Rårörda lingon

  • 4 dl lingon
  • 1 - 1,5 dl strösocker

Snabbinlagd gurka

  • 1 gurka
  • 1,5 dl vatten
  • 4 msk ättiksprit - (12 %)
  • 4 msk strösocker
  • flingsalt och nymalen svartpeppar
  • 3 - 4 kvistar persilja - till garnering

Till garnering

  • 3 - 4 kvistar persilja

Gör så här

  1. Rårörda lingon: Lägg lingon och socker i en skål. Rör tills sockret löst sig. Det brukar ta cirka 10 minuter. Ställ åt sidan.

  2. Inlagd gurka: Skala och skiva gurkan tunt med osthyvel.

  3. Blanda samman ingredienserna till lagen. Häll den över gurkskivorna i en skål. Låt stå och gotta till sig en stund. Garnera med lite hackad persilja. Låt stå fram till servering.

  4. Grytan: Blanda färsen med salt och peppar. Forma 10 platta biffar. Ställ åt sidan.

  5. Skala och skiva lök och vitkål. Skala morötterna. Skiva potatisarna och morötterna, knappt ½ centimeter breda.

  6. Hetta upp smöret i en panna och stek lök och vitkål gyllene. Smaksätt med sirap och soja. Häll upp i en skål.

  7. Lägg färsbiffarna i den redan heta pannan och vänd dem hastigt, 3–4 sekunder på varje sida.

  8. Koka upp vatten och buljongtärningar.

  9. Varva biffar, lök- och kålblandningen med potatis- och morotsskivor i en gryta. Häll på öl och buljong. Låt koka upp. Sänk värmen och tillsätt lagerblad och timjan. Låt grytan puttra i cirka 15 minuter eller tills potatisen är klar.

  10. Garnera grytan med persilja och servera med rårörda lingon och inlagd gurka.

Vad tyckte du om receptet?

Recept ur "Grytor med tillbehör" av Monika Ahlberg (Lind & Co). Boken hittar du bland annat på Adlibris.

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!