Sjömansbiff

Recept på sjömansbiff. Sjömansbiff är en riktig husmansklassiker där köttet långkokas mört i öl.
Allt om Mat
Sjömansbiff

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 1 msk smör
  • 800 g nötstek - av fransyska
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 1 tsk svartpeppar - grovmald
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smör
  • 1,2 kg potatis - fast
  • 2 lagerblad
  • 0,5 tsk timjan - torkad
  • 4 dl vatten
  • 1 tärning oxbuljong - mörk
  • 4 dl öl

Tillbehör

  • persilja - finhackad
  • inlagd gurka
  • senap

Gör så här

  1. Strimla lökarna och stek dem på medelgod värme i en stekpanna med smör tills de får lite färg. Ställ åt sidan.

  2. Skär köttet i ca 1 cm tjocka skivor. Klipp upp en plastpåse och lägg en skiva i taget mellan plast. Banka ut köttskivan något med t ex botten av en kastrull om du inte har en riktig köttutplattare.

  3. Blanda mjöl, peppar och salt i en bunke och lägg i köttet. Blanda om ordentligt.

  4. Bryn skivorna på båda sidor i het stekpanna med smör. Det räcker med 1/2 min på varje sida.

  5. Skala och skiva potatisarna tunt.

  6. Varva potatis, brynt lök, brynta köttbitar, lagerblad och timjan i en gryta. Det ska vara potatis underst och överst.

  7. Värm vatten och buljongtärning tills buljongen löst sig. Häll det samt öl i grytan och koka under lock ca 1 1/2 tim på låg värme.

  8. Garnera med finhackad persilja och servera gärna med inlagd gurka och eventuellt senap.

Vad tyckte du om receptet?