Sjömansbiff - klassiskt recept

Sjömansbiff där skivad potatis, lök och nötkött varvas i en gryta och får sjuda med öl och buljong under lock. Servera med inlagd gurka.
Mitt Kök
Sjömansbiff - klassiskt recept
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 4 gula lökar
  • 2 msk smör
  • 1 kg fransyska - eller lövbiff eller ytterlår av nötkött
  • 0,5 dl vetemjöl
  • salt
  • peppar
  • 2 msk smör
  • 1,5 kg fast potatis
  • 3 lagerblad
  • 6 timjankvistar
  • 3 dl vatten
  • 1 tärning oxbuljong - mörk
  • 1 flaska lageröl - 33 cl

Till garnering

  • 1 msk persilja - finhackad
  • timjankvistar

Till servering

  • inlagd gurka - senap

Gör så här

  1. Skala och skiva lökarna och stek dem på medelvärme i en stekpanna med smör, tills de får lite färg. Ställ åt sidan.

  2. Skär köttet i 1/2-centimeter tjocka skivor. Dela dem på mitten. Blanda mjöl, peppar och salt i en plastpåse och lägg i köttet. Blanda och skaka om ordentligt. Bryn skivorna på båda sidor i het stekpanna med smör, cirka 1 minut på varje sida.

  3. Skala och skiva potatisarna med kniv eller mandolin. Varva potatis, brynt lök, brynta köttskivor, lagerblad och timjan i en gryta. Det ska vara potatis underst och överst. Tillsätt vatten, buljongtärning och öl i grytan. Koka upp och sjud på låg värme under lock, eller tillaga med fördel i ugnen vid 150 grader, cirka 1 1/2 timme.

  4. Smaka av med salt och svartpeppar. Strö över finhackad persilja, timjankvistar och servera med inlagd gurka och senap.

Vad tyckte du om receptet?

Här hittar du recept på inlagd gurka

Recept från Mitt kök