Sillsmörgåstårta med apelsin & basilika

En härligt saftig smörgåstårta med en fyllning av potatis och Philadelphiaost, och den salta sillen förstås. Gör sig fint på midsommarbuffén.
Mitt Kök
Foto: Åsa Dahlgren
Foto: Åsa Dahlgren

Ingredienser

  • 12 formfranska

Lök- & apelsinfyllning

  • 150 g löksill - avrunnen
  • 0,5 kruka basilika - finhackad
  • 0,5 apelsin - finrivet skal
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 dl majonnäs
  • salt
  • peppar

Potatis- & Philadelphiafyllning

  • 250 g potatis - kokt kall potatis (3 mindre potatisar)
  • 100 g philadelphia
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 rödlök - finhackad
  • salt
  • peppar

Garneringskräm

  • 1,5 dl majonnäs
  • 1,5 dl turkisk yoghurt

Till garnering

  • bladpersilja
  • 250 g löksill - avrunnen
  • apelsinskivor - skurna i kvartar
  • rödlök - skuren i ringar

Gör så här

  1. Skär sillen i små bitar. Blanda sill, basilika, apelsinskal, turkisk yoghurt och majonnäs i en bunke. Smaka av med salt och peppar.

  2. Skär potatisen i små tärningar. Blanda Philadelphia, turkisk yoghurt, rödlök, salt och peppar i en bunke. Rör försiktigt ner potatisen.

  3. Kantskär brödskivorna. Lägg 3 i rad på en bricka. Bred på hälften av lök- och apelsinfyllningen. Täck med ett lager bröd. Lägg bröd- skivorna så att skarvarna förskjuts, så som man lägger tegel.

  4. Bred på ett tjockt lager av potatis- och Philadelphiafyllningen.

  5. Blanda majonnäs och turkisk yoghurt i en bunke och bred det över och runtom hela tårtan.

  6. Garnera med bladpersilja på sidorna. Toppa med löksill, apelsinskivor, rödlök och mer bladpersilja.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök