Shrimp rolls

Detta recept blir några fler briocher än vad som behövs. Men de är så goda så det är bara att frysa in och äta vid något annat tillfälle – med t ex endast en klick smör! Tänk på att degen ska jäsa över natten i kylskåpet.

Lisa Eisenman Frisk
Monica Eisenman
Shrimp rolls
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 4 ägg
  • 5 - 6 dl vetemjöl special - (300–360 g)
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 200 g smör - rumsvarmt

Pensling

  • 1 ägg
  • 1 msk vatten

Räkröra

  • 400 g räkor - skalade
  • 0,5 äpple
  • 0,5 dl stjälkselleri - finhackad
  • 0,75 dl majonnäs
  • 0,75 dl crème fraiche
  • 1 msk gräslök - hackad
  • 2 tsk citron - pressad
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 0,5 krm cayennepeppar

Garnering

  • gräslök

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Knäck i äggen, blanda tills jästen har lösts upp. Tillsätt mjöl, socker och salt. Knåda till en smidig deg i en köksassistent, ca 10 min.

  2. Tillsätt smöret, lite i taget. Knåda till en blank deg. Lägg den i en inoljad bunke, täck med plastfolie och låt stå i kylen ca 8 timmar.

  3. Ta fram degen och stjälp upp den på en lätt mjölad arbetsbänk. Dela den i 12 bitar. Rulla varje bit till en avlång bulle med lätt mjölade händer. Lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 2 timmar till dubbel storlek.

  4. Sätt ugnen på 200°. Vispa upp ägget och blanda med vattnet. Pensla blandningen på briocherna. Grädda mitt i ugnen ca 10 min tills briocherna är gyllenbruna. Låt svalna på ett galler.

  5. Räkröra: Finhacka räkorna. Skala, kärna ur och tärna äpplet smått. Rör ihop räkor och äpple med övriga ingredienser. Krydda med salt, svartpeppar och cayennepeppar.

  6. Skär ett snitt i briochebröden. Fördela räkfyllningen i bröden och garnera med gräslök. Servera direkt. 

Vad tyckte du om receptet?