Shortbread

Shortbread finns med många olika smaksättningar. Just de här är neutrala, men den som vill kan smaksätta med rivet citronskal eller vaniljsocker.

Shortbread
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 4 msk rårössocker - + 2 msk
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 dl rismjöl
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Blanda smör och 4 msk socker i en matberedare och mixa till en mjuk massa. Tillsätt mjöl, rismjöl och salt och blanda ihop till en deg. Platta ut degen i en form, ca 15 x 25 cm, klädd med bakplåtspapper.

  2. Lägg plastfolie eller smörgåspapper ovanpå degen och platta till den jämnt och slätt. Låt plastfolien ligga kvar och ställ formen i kylen ca 30 min.

  3. Sätt ugnen på 175°. Dra bort plastfolien från degen. Pricka ovansidan med gaffel och strö på 2 msk socker. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min.

  4. Låt kakan svalna och skär den sedan i långsmala bitar. Förvara kakorna i burk med lock, så håller de ca 1 vecka, eller frys in dem så håller de betydligt längre.

Vad tyckte du om receptet?