Shakshuka – recept på en perfekt frukost- och brunchrätt

Shakshuka är en underbart god äggrätt som ofta äts till frukost i Mellanöstern. Den finns i ett otal varianter och du kan göra den efter din egen smak. Gillar du inte spiskummin så bara uteslut det. Här har jag gjort en ganska enkel version med kryddor som ofta redan finns hemma.
Recept på frukosträtten Shakshuka från Mellanöstern.
Recept på frukosträtten Shakshuka från Mellanöstern. Foto: Malin Turunen

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 800 g tomater
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk strösocker
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 0,5 tsk spiskummin - mald
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 tsk salt
  • 4 ägg
  • 1 dl fetaost - smulad
  • 1 kruka koriander - eller persilja

Shakshuka

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i oljan i en kastrull eller stekpanna. Hacka tomaterna.

  2. Lägg tomaterna i pannan och tillsätt tomatpuré, paprikapulver, salt, chiliflakes, spiskummin, socker, svartpeppar och cayennepeppar. Låt koka ihop ca 10 min.

  3. Gör 4 groppar i tomatröran. Knäck i äggen och täck pannan med lock eller aluminiumfolie. Låt sjuda ca 7 min.

  4. Toppa med smulad fetaost och koriander.

  5. (Rätten finns också i nordafrika där den kallas chakukka.)

Bröd till shakshuka

Servera gärna med pita eller något gott surdegsbröd att suga upp den kryddiga tomatsåsen med.

Välj rätt tomater

På sommaren när du får tag på fina tomater kan du använda färska. På vintern blir den godare med hela konserverade.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!