Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Shakshuka - marockansk tomatgryta med ägg och fetaost

Recept på shakshuka. En mustig och varm tomatgryta med marockansk kryddning. Ihop med krämiga ägg, lite sting av chili och salt fetaost blir resultatet en krämig och smakrik favorit! Ät den som ensamrätt, till brunch eller som i Marocko – till frukost.

Petra Lindstrand
Shakshuka - marockansk tomatgryta med ägg och fetaost
Shakshuka - marockansk tomatgryta med ägg och fetaost
Shakshuka - marockansk tomatgryta med ägg och fetaost
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1gul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • 1röd paprika
  • 2 mskolivolja
  • 3 msktomatpuré
  • 2 tskspiskummin
  • 2 tskpaprikapulver
  • 1 tskkoriander- torkad
  • 0,5 tskchiliflakes
  • 500 gkrossade tomater
  • 1 tsksalt- + 1 krm
  • 4ägg

TILL GARNERING & SERVERING

  • 100 gfetaost
  • 1 dlörter- grovhackade, till exempel koriander och/eller persilja
  • 1bröd- till exempel levain

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Halvera, kärna ur och fintärna paprikan.

  2. Fräs lök, vitlök och paprika i 2 msk olja i cirka 5 minuter eller tills allt blivit mjukt. Tillsätt tomatpuré och kryddor och fräs vidare i cirka 2 minuter. Häll i krossade tomater. Låt allt småkoka i 10 minuter. Krydda med 1 tsk salt.

  3. Gör små fördjupningar i såsen och knäck äggen däri. Strö 1 krm salt över äggen.

  4. Täck pannan med folie och låt puttra på svag medelvärme tills vitan stannat men äggulan fortfarande är lös, i cirka 15 minuter.

  5. Smula över fetaost och strö över örter. Servera med bröd.

Vad tyckte du om receptet?