Shakshouka – grönsakspanna med ägg

Shakshouka – grönsakspanna med ägg kryddas med zaatar som är en kryddmix och finns i Sevans sortiment. Den är god i rätter och dressingar men även blandad med smör på bröd. Ett alternativ som ger god kryddig smak är garam masala.
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 zucchini
  • 2 paprikor
  • 1 förp kikärter - (400 g)
  • 2 tsk zaatar - eller garam masala
  • 1 förp tomater - krossade (400 g)
  • 4 ägg
  • persilja - hackad, ev
  • smör

Tillbehör

  • 75 g bröd - per person, gärna tunna pitabröd t ex libabröd med smält smör och zatarkrydda

Gör så här

  1. Skala och skär löken i bitar. Skär zucchinin i bitar. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Låt kikärterna rinna av.  Stek grönsakerna i 2 msk smör 2–3 min tills det får lite färg. Tillsätt zaatar eller garma masala som får fräsa med ca 1 minut. Tillsätt kikärterna.

  2. Häll på tomatkross och koka bort en del av vätskan 2–3  min. Knäck äggen, ett och ett, och låt glida ner i pannan. Sjud tills äggen är färdiga dvs att vitan har stelna, ca 12 min. Lägg på ett lock så stelnar de snabbare.

  3. Strö eventuellt över persilja. Smält 1 msk smör och blanda med 1 tsk krydda, zaatar eller garam massala . Pensla kryddsmöret på värmda bröd och servera till shakshokan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!