Sesampanerad kyckling med sojadipp

Perfekt att servera med en kall öl före middagen.

Carina Wall
Sesampanerad kyckling med sojadipp
Foto: Ulrika Pousette

Sesampanerad kyckling med sojadipp

  • 300 g kycklingfilé
  • 1 klyfta gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk kycklingfond - konc
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 2 msk vispgrädde
  • 0,5 kruka persilja

Sojadipp

  • 1 röd chili - t ex spansk peppar
  • 1,5 dl japansk soja
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk lime - pressad

Panering

  • 1 dl sesamfrön
  • 0,5 dl vetemjöl

Till stekning

  • 1 dl rapsolja
  • 50 g smör

Gör så här

  1. Skär kycklingen i mindre bitar. Skala och skär lök och vitlök i bitar.

  2. Mixa kyckling, lök, vitlök, fond och kryddor i en matberedare. Tillsätt grädden. Hacka persiljan och blanda ner den i smeten. Låt smeten stå i kylen ca 30 min.

  3. Sojadipp: Kärna ur och strimla chilin. Blanda den med soja, socker och lime.

  4. Forma kycklingfärsen till runda små biffar. Blanda ihop sesamfrön och mjöl. Vänd kycklingbiffarna i sesamblandningen.

  5. Stek biffarna i olja och smör i en stekpanna ca 3 min på varje sida. Servera med sojadippen.

  6. Tips: Att blanda olja med smör när du steker något som är panerat är smart. Du får en jämnare stektemperatur och därmed gyllenbrun färg.

Vad tyckte du om receptet?