Senapsgravad strömming

Vänd ner klargravad strömming i en sås med grov senap och dill. En smakrik favorit på julbordet!
Elisabeth Johansson
Foto: Joel Wåreus
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

Klargravad strömming (görs dagen innan)

  • 12 dl vatten
  • 2,5 dl ättiksprit
  • 1 msk salt
  • 500 g strömmingfilé - dragen, (skinnfria filéer)

Senapssås

  • 1 msk skånsk senap - grov
  • 2 msk senap
  • 1,5 msk strösocker
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1,5 dl olja - neutral t. ex raps- eller solrosolja
  • 1 krm salt
  • 2 msk dill - hackad

Gör så här

  1. Klargravad strömming: Blanda vatten, ättiksprit och salt ordentligt.

  2. Lägg strömmingen i lagen och förvara i kylen över natten. Vänd runt strömmingen i lagen en gång emellan så att lagen och strömmingen blandas ordentligt.

  3. Häll av lagen i en sil och låt strömmingen rinna av ordentligt.

  4. Senapssås: Vispa ihop senap, strösocker och rödvinsvinäger i en skål.

  5. Droppa i oljan i en fin stråle och vispa kraftigt under tiden, tillsätt salt. Späd eventuellt såsen med några droppar vatten om den blir för tjock. Vänd ner dillen.

  6. Servering: Vänd ner strömmingen i senapssåsen. Förvara i kylen om den ska serveras senare.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök