Semmeltårta med mandelmassa och grädde

Semmeltårta med mandelmassa och grädde passar när du ska ha många gäster på besök.
Alexandra Vikström
Emmy Lundström
Foto: Pernilla Ahlsén

Ingredienser

  • 0,5 tsk kardemummakärnor
  • 12 g jäst
  • 1,5 dl mjölk
  • 50 g smör - rumsvarmt
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 4 dl vetemjöl - (240 g)

Pensling

  • ägg

Fyllning

  • 3 dl vispgrädde

Mandelmassa

  • 150 g sötmandel
  • 1,5 dl florsocker
  • 2 äggvitor
  • vatten - ev

Garnering

  • florsocker

Gör så här

  1. Mortla kardemumman. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Häll mjölken över jästen och rör om. Tillsätt kardemumma, smör, socker, salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakning. Arbeta degen smidig, gärna i en köksmaskin. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.

  2. Mandelmassa: Rosta mandeln i en stekpanna. Låt svalna. Mixa mandeln mycket fint i en mixer. Tillsätt florsocker och äggvita och arbeta till en slät massa. Tillsätt lite vatten om den blir för tjock.

  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda lätt och forma till en stor slät bulle. Platta till den lätt med handen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.

  4. Pensla bullen med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 25–30 min. Låt kallna på galler.

  5. Skär av ett lock på bullen. Bred mandelmassa på den undre delen. Vispa grädden och spritsa eller klicka ovanpå. Lägg på locket och pudra över florsocker.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!