Semmelkladdkaka

Recept på semmelkladdkaka. Två klassiker i ett – semla och kladdkaka. Ingredienserna körs snabbt ihop i en matberedare, men det går bra att använda händerna och en visp eller slev istället.
Mia Öhrn
Semmelkladdkaka
Foto: STEFAN WETTAINEN

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 3 st ägg
  • 150 g mandelmassa
  • 1,5 tsk kardemummakärnor - nystötta
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl

Topping

  • 2 dl vispgrädde
  • rostad mandel - flagad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret. Arbeta in äggen, ett i taget, i mandelmassan, antingen för hand eller i matberedare. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop.

  2. Häll smeten i en smord form med ett tillklippt bakplåtspapper i botten, ca 24 cm i diameter.  Grädda mitt i ugnen 10–12 min. Låt kakan kallna och eventuellt stelna lite i kylen om du inte vill ha den alltför rinnig.

  3. Topping: Vispa grädden fluffig, men inte för fast, och bred över kakan. Strö över flagad mandel.

Vad tyckte du om receptet?