Baka läckra semlor till fettisdagen
Tillagning: 30 minuter
Jäsning: 50 minuter
I ugn: 10 minuter
Aktiv tid c:a 1 timme
Recept på semlor. Vetebulle, mandelmassa och fluffig grädde - den perfekta treenigheten!
Semlor
-
50 g
jäst för söta degar
-
3 dl
mjölk (3%)
-
150 g
smör
- rumsvarmt
-
0,75 msk
kardemumma
- stött
-
2 krm
salt
-
9 - 10 dl
vetemjöl special
- (540-600 g)
-
0,75 dl
vit sirap
Mandelmassefyllning
-
200 g
sötmandel
-
2 dl
strösocker
-
3
bittermandlar
-
1
äggvita
-
2 msk
vatten
Pensling
-
1
ägg
Topping
-
5 dl
vispgrädde
Garnering
-
florsocker
Gör så här
-
Smula jästen i en bunke och häll över den kalla mjölken. Rör så att jästen löses upp. Tillsätt smör, sirap, kardemumma, salt och det mesta av mjölet, spara lite till utbakning.
-
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, 12–15 min i hushållsmaskin. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
-
Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och dela den i 30 bitar. Forma bitarna till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Tryck till dem lätt. Låt jäsa övertäckta ca 50 min.
-
Fyllning: Skålla och skala mandeln. Torka den på handduk. Mixa mandeln fint i en matberedare. Tillsätt sockret, lite i taget. Riv ner bittermandlarna. Tillsätt äggvita och vatten under mixning. Mixa till en slät massa.
-
Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna runt om med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 min. Låt dem kallna på galler under bakduk.
-
Vispa grädden till ett fast skum. Fyll den i en spritspåse med krusig tyll.
-
Skär locket av semlorna. Klicka mandelmassa på underdelen. Spritsa grädde på semlorna. Lägg på locken och sikta över florsocker.