Seljanka – rysk fisksoppa med saltgurka och smetana

God och matig soppa med härlig sälta och smak av saltgurka, oliver och kapris.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 500 g fiskfiléer - tex lax, torsk, röding eller gös
  • 1 gul lök
  • 3 stora morötter
  • 1 stor palsternacka
  • 4 - 5 saltgurkor
  • 0,5 kruka bladpersilja
  • 4 msk olja
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 2 msk tomatpuré
  • 10 gröna oliver
  • 10 svarta oliver
  • 2 msk kapris
  • 1,5 l vatten - kokande
  • salt - peppar

Till servering

  • 1 dl salladslök - hackad eller 3 msk hackad gräslök
  • citronskivor
  • 1 dl smetana

Gör så här

  1. Skär fisken i mindre bitar. Skala och strimla den löken. Skala och skär morötterna och palsternackan i strimlor. Strimla gurkan. Hacka persiljan.

  2. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs i löken utan att den tar färg 2-3 minuter.

  3. Tillsätt morötter och palsternacka, fräs ca 3 minuter, rör om då och då. Smula ner buljongtärningar. Blanda i tomatpurén. Lägg i gurkan, persiljan, oliverna och kaprisen. Häll i hälften av vattnet, rör om, koka upp och sjud under lock ca 10 minuter eller tills grönsakerna är nästan mjuka. Späd soppan med resten av vattnet till önskad konsistens och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Lägg i fiskbitar och koka soppan ytterligare ca 5 minuter eller tills fisken är klar.

  4. Servera med salladslök, citronskivor och smetana.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Lena Söderström Foto Eva Hildén

Recept från Mitt kök