Sejgryta med chili, mandel och kanel

Harissa är en chilistark kryddpasta från Tunisen.  Krydddan används även i flera andra nordafrikanska länder.

Sejgryta med chili, mandel och kanel
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 600 g sejfilé - MSC-märkt
  • 1 aubergine
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk harissapasta
  • 1 tsk kanel - mald
  • 1 burk krossade tomater - (400 g)
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk citron - pressad
  • 1,5 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 200 g haricots verts - färska eller frysta
  • 1 dl mandlar - rostade och saltade

Tillbehör

  • couscous - smaksatt med rivet citronskal och strimlad bladpersilja

Gör så här

  1. Skär auberginen i tärningar, ca 2 x 2 cm. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs aubergine, lök och vitlök i olja i en gryta ca 5 min. Rör i harissapasta och kanel. Häll på tomaterna och tillsätt tomatpuré, citronsaft, salt och peppar. Låt koka under lock ca 15 min.

  2. Skär fisken i stora bitar. Krydda dem med salt och peppar. Lägg fiskbitarna i grytan och strö över haricots verts. Låt koka ytterligare ca 5 min.

  3. Strö mandlar över grytan och servera med couscous smaksatt med rivet citronskal och persilja.

Vad tyckte du om receptet?