Scones - klassiskt recept

Ett härligt recept som ger fint, gyllenbruna, klassiska scones. Servera dem rykande färska till frukost, lunch eller eftermiddagsfikat. Scones smakar allra bäst med smör, ost och din söta favoritmarmelad. En klick vispad grädde kan också vara gott! Scones kommer ursprungligen från Skottland.
Mitt Kök
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ingredienser

  • 4 - 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 krm salt
  • 50 g smör - eller margarin
  • 2 dl mjölk

Smaksättningar - för variation

  • 1 dl frukt - torkad, t ex aprikoser, fikon, russin, tranbär, blåbär och gojibär
  • 1 dl nötter - eller mandel
  • 1 tsk kardemumma - stötta + 1 tsk socker

Gör så här

  1.  

    Media laddas
  2. Sätt ugnen på 250°C

  3. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och eventuell smaksättning i en bunke. Finfördela smör eller margarin i mjölblandningen.

  4. Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg, men rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.

  5. Dela upp degen i 8 stycken bullar som du lägger ut på en plåt med bakplåtspapper eller i en smord form.

  6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 10-12 minuter.

  7. Servera sconsen rykande färska med exempelvis ost, smör, marmelad och vispad grädde.

  8. Njut av dina nybakade scones!

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök