Schwarzwaldsbakelse med salt nötbotten

Härligt mjuksega nötbottnar med fluffig grädde och choklad. Bakelserna bör läggas ihop precis innan de ska ätas eftersom de tunna bottnarna mjuknar ganska fort.
Åsa Swanberg
Foto: Åsa Swanberg

Salta nötbottnar

  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk havssalt
  • 3 dl hasselnötsmjöl

Fyllning

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker

Garnering

  • 25 g mörk choklad - mörk
  • kakao

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper på två plåtar. Rita ut cirklar på pappret, 6–7 cm i diameter, totalt 18 st.

  2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.

  3. Vispa ner hälften av strösockret och vispa till en fast marängsmet. Rör ner resten av sockret och saltet och fortsätt vispa en stund. Vänd till sist ner hasselnötsmjölet med en slickepott. Fyll en spritspåse med marängsmeten och klipp av spetsen så att öppningen är ca 1 cm. Spritsa smeten inifrån och ut ända till kanten på cirklarna.

  4. Grädda bottnarna mitt i ugnen i ca 12 min tills de fått lite färg. Låt dem svalna och lossa dem försiktigt från pappret.

  5. Hacka chokladen till garneringen och smält den i en skål över vattenbad eller i mikro. Bred ut chokladen tunt på ett bakplåtspapper och låt stelna i kylskåp.

  6. Vispa vispgrädden medelfast och tillsätt vaniljsocker. Fyll en spritspåse, försedd med en krusig tyll, med grädden. Spritsa grädde på 6 av bottnarna. Lägg en botten på varje och spritsa på ett lager grädde till. Lägg på ytterligare en botten och spritsa på grädde. Ta ut chokladarket ur kylen och bryt det i bitar. Pudra kakao över bakelserna och toppa dem med chokladbräck. Servera bakelserna genast.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!