Savarin - en klassisk mormorskaka

Savarin är en klassisk dessert som väcker minnen hos många. En härligt saftig kaka som serveras med frukt och grädde. Den tar tid att laga - men är ljuvligt god att äta.

Mitt Kök
Savarin - en klassisk mormorskaka
THOMAS CARLéN

Deg:

  • 1 dl mjölk - 37 grader
  • 0,25 pkt jäst - 12,5 g
  • 3 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk strösocker
  • 1 citron - rivet skal
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 75 g smör - rumstempererat
  • smör och mjöl - till formen

Lag:

  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 dl likör - whiskylikör, Southern comfort

Frukt:

  • 0,5 ananas
  • 2 nektariner - eller 1 mango
  • 125 g blåbär - amerikanska
  • 125 g bigarråer - eller blå vindruvor

Servera med:

  • 4 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker

Garnera med

  • mynta - gärna äppelmynta

Gör så här

  1. Rör ut jästen i den ljumma mjölken. Tillsätt ägg, salt, socker och citronskal. Sikta ner mjölet, arbeta degen kraftigt med elvispens degkrokar. Degen ska vara lös. Jäs under bakduk i cirka 30 minuter.

  2. Rör smöret mjukt och arbeta in det i degen. Häll upp smeten i en smord och mjölad kransform eller savarinform. Låt jäsa under bakduk i cirka 45 minuter.

  3. Koka under tiden upp vatten och socker till lagen i en kastrull, cirka 3 minuter utan lock. Sätt kastrullen i kallt vattenbad för att svalna. Rör ner whiskylikören när lagen har svalnat.

  4. Skala och skär ananas i bitar. Dela, kärna ur och skär nektariner/mango i bitar. Skölj blåbären. Dela och kärna ur bigarråer/vindruvor. Blanda ner i lagen.

  5. Stjälp upp kakan på ett fat och lägg frukten i hålet i mitten. Servera med lättvispad grädde. Garnera med spritsade gräddklickar runt kanten på savarinen och myntatoppar.

  6. Låt kakan svalna något och stjälp upp. Diska ur formen, lägg tillbaka kakan och stick några hål med en grillpinne. Sila lagen från frukten och skeda över kakan, så den blir indränkt. Låt dra en stund.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök