Savaräng

Det här är en snabbvariant av savaräng som går fort att göra och är god att servera med lättvispad grädde, glass och färska bär eller fruktsallad. Vill man göra en alkoholfri variant kan man byta ut romlagen mot till exempel lite utspädd flädersaft.
Elisabeth Johansson
Foto: Joel Wåreus
Foto: Joel Wåreus

Savaräng

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 1,25 dl mjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • smör - till formarna

Romsockerlag

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 2 msk rom - mörk

Tillbehör

  • bär - färska
  • grädde - lättvispad eller vaniljglass

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smörj portionsformarna.

  3. Vispa ägg och socker fluffigt, gärna med en elvisp.

  4. Smält smöret i en kastrull, dra av kastrullen från plattan och häll i mjölken.

  5. Blanda i vätskan i äggsmeten och sikta i vetemjöl och bakpulver. Fördela smeten i formarna.

  6. Grädda på falsen längst ner i cirka 25 minuter.

  7. Koka under tiden socker och vatten, koka tills sockret löst sig.

  8. Dra av kastrullen från plattan och häll i rommen. Låt lagen svalna.

  9. Känn med en sticka att kakorna är färdiga.

  10. Stjälp upp kakorna och lägg tillbaka dem i formarna, picka lite hål med en sticka eller gaffel. Häll på lite av lagen.

  11. Stjälp upp kakorna och servera med färska bär och lättvispad grädde eller vaniljglass.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök