Sashimi

Sashimi är ursprungligen en japansk rätt 
på rå fisk eller rått kött. Här är en enkel 
variant, med ett riktigt snabbt sushiris 
– det behöver inte ens blötläggas.
Tove Nilsson

Ingredienser

  • 6 pilgrimsmusslor - frysta
  • 250 g lax - fryst, urbenad
  • 200 g räkor - skalade (eller 500 g räkor med skal)
  • 4 dl sushiris
  • 8 dl vatten
  • 4 msk risvinsvinäger - eller vitvinsvinäger
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 broccolihuvud - (ca 300 g)
  • 0,5 gurka
  • 1 dl japansk soja
  • 1 tsk sesamfrön
  • 0,5 citron
  • 0,5 kruka koriander

Gör så här

  1. Tina pilgrimsmusslor, lax och räkor.

  2. Skölj riset noga i kallt vatten. Häll ris och vatten i en stor skål som tål mikro.

  3. Koka riset på högsta effekt i mikron 
15 min. Låt stå ytterligare 5 min i mikron, utan att öppna luckan! Ta ut och låt svalna något. Om riset inte känns riktigt klart: Tillsätt ytterligare 1  1/2 dl vatten. Koka 5 min i mikron, och låt stå kvar i mikron 5 min.

  4. Blanda vinäger, socker och salt. Rör tills sockret smält. Blanda med riset. Lägg riset på ett fat eller en tallrik så att det svalnar lite, ställ gärna fatet i ett fönster.

  5. Skiva musslor och lax tunt. Skala räkorna.

  6. Skölj och skär broccolin i buketter. Koka dem i saltat vatten 3–5 min. Häll av och skölj i kallt vatten.

  7. Skölj och ”skala” gurkan i långa nudlar. Blanda soja och sesamfrön.

  8. Servera allt på ett fat med citronskivor och plockad koriander.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!