Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sandkaka med citron

Sandkaka med citron är en tät fin kaka som blir extra ­saftig av citrussockerlag.

Charlotte Jenkinson
Sandkaka med citron
Sandkaka med citron
Sandkaka med citron
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 150 gsmör
  • 1,5 dlvetemjöl
  • 1 dlpotatismjöl
  • 1 tskbakpulver
  • 3ägg
  • 1,5 dlströsocker

Citruslag

  • 11citron
  • 2 mskCointreau- limoncello eller annan citruslikör
  • 2 mskströsocker
  • 1 mskvatten
  • florsocker- ev

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Smörj och mjöla en sockerkaksform som rymmer ca 1 liter.

  2. Smält smöret. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver.

  3. Vispa ägg och socker för sig tills det blir ljust och fluffigt.

  4. Rör ner mjölblandningen och smör i äggblandningen tills det är blandat. Häll smeten i formen. ­Grädda i nedre delen av ugnen 45–50 min. Kontrollera med en sticka att kakan är klar. Stickan ska kännas torr. Låt stå ca 5 min innan den stjälps upp.

  5. Lag: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Koka samman alla ingredienser till lagen ca 2 min. Häll lagen över kakan medan kakan fortfarande är varm. Pudra eventuellt florsocker över före servering.

Vad tyckte du om receptet?