Samosas
Samosas. Dessa friterade snacks äts i hela Indien. I söder fylls de med kött, i norr med grönsaker, och under högtiden Diwali fylls de ofta med söta fyllningar.
Ingredienser
-
300 g
potatis
-
2 dl
ärtor
- gröna (100 g)
-
5
vitlöksklyftor
-
1
chili
- grön
-
1,5 msk
korianderfrön
-
3 msk
rapsolja
-
1,5 msk
ingefära
- hackad, färsk (15 g)
-
2 tsk
koriander
- mald
-
0,75 tsk
spiskummin
- mald
-
0,5 tsk
fänkål
- mald
-
2 krm
svartpeppar
- nymald
-
2 msk
vatten
-
4 msk
koriander
- hackad
-
0,5 tsk
salt
-
6
filodeg
- ark (24 x 38 cm)
Att fästa ihop degen med
-
2 msk
vatten
-
2 msk
vetemjöl
Till fritering
-
5 dl
rapsolja
Gör så här
-
Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka bitarna mjuka i saltat vatten, 10-15 min. Låt rinna av och svalna.
-
Koka ärterna i lättsaltat vatten ca 2 min. Låt rinna av. Mosa potatisen grovt och blanda i ärterna.
-
Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin. Krossa korianderfröna.
-
Hetta upp oljan i en kastrull och lägg i korianderfröna. När de börjar fräsa tillsätts vitlök, chili och ingefära. Låt fräsa 2 min. Tillsätt de malda kryddorna och vatten. Låt fräsa 3-4 min. Häll fräset över potatisröran. Blanda i koriander och smaka av med salt.
-
Lägg filodegsarken dubbla och skär dem i 6 rutor vardera, ca 8 x 19 cm. Vik ihop degen enligt bildbeskrivning. Blanda vatten och mjöl. Fäst ihop den öppna sidan med lite av blandningen. Lägg samosas undan för undan under en fuktig kökshandduk.
-
Hetta upp olja till 180° i en fritös eller gryta. Fritera tre samosas åt gången ca 3 min. Låt dem rinna av på dubbelvikt hushållspapper. Servera samosan varm tillsammans med koriander- och myntadipp.