Salted caramel-glass med pekannötter

Har du ont om tid kan du smaksätta färdig vaniljglass med salty caramel-sås (finns färdig i tub) och rostade nötter.
Petra Lindstrand
Salted caramel-glass med pekannötter
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 5 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk glykos

Kolasås

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 1 tsk flingsalt

Nötter

  • 150 g pekannötter
  • 3 msk lönnsirap
  • 2 msk rapsolja

Gör så här

  1. Koka upp grädde och mjölk. Vispa äggulor och socker pösigt. Häll över den varma gräddmjölken under omröring. Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud under omrörning till 85°. Ta kastrullen åt sidan och vispa ner glykosen. Låt smeten kallna. Kör smeten i glassmaskin tills den är fryst.

  2. Kolasås: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka upp och koka sedan ca 5 min. Låt kallna. Blanda i saltet.

  3. Nötter: Rosta nötterna med sirap och olja under omrörning tills de fått fin färg. Häll upp på ett bakplåtspapper och låt kallna.

  4. Grovhacka 2/3 av nötterna. Blanda ner dem och kolasåsen i den färdigfrysta glassen. Ställ glassen i frysen fram till servering.

  5. Skeda upp glassen i skålar och strö över de sparade nötterna. Servera genast.

Vad tyckte du om receptet?