Salt lakritskolapaj

Det kan knappast bli godare. Lakrits, choklad och flingsalt i samma paj.

Åsa Swanberg
Salt lakritskolapaj
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 1,5 dl florsocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl kakao
  • 1 ägg

Fyllning

  • 150 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl sirap - ljus
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk saltlakritspulver

Topping

  • flingsalt

Gör så här

  1. Skär smöret i tärningar. Lägg det i en matberedare tillsammans med resten av ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse, platta till den och lägg den i kylskåp i minst 1 timme.

  2. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk och klä en pajform med löstagbar botten, 11 x 35 cm eller ca 25 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel och sätt in formen i frysen i 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda bottnen mitt i ugnen i 15 min.

  3. Smält smöret till fyllningen i en kastrull. Tillsätt strösocker, sirap, vispgrädde, kakao, vaniljsocker och saltlakritspulver. Koka försiktigt blandningen till 120 grader, det tar 15–20 min. Se till att det inte bränns vid i botten. Häll kolafyllningen i pajskalet och låt det svalna. Ställ sedan pajen i kylskåp. Toppa pajen med flingsalt och skär den i bitar innan servering.

Vad tyckte du om receptet?