Salt lakritskolapaj
Det kan knappast bli godare. Lakrits, choklad och flingsalt i samma paj.
Ingredienser
-
75 g
smör
-
1,5 dl
florsocker
-
2,5 dl
vetemjöl
-
1 krm
salt
-
0,5 tsk
vaniljsocker
-
0,5 dl
kakao
-
1
ägg
Fyllning
-
150 g
smör
-
1 dl
strösocker
-
1 dl
sirap
- ljus
-
1 dl
vispgrädde
-
2 msk
kakao
-
1 tsk
vaniljsocker
-
1 msk
saltlakritspulver
Topping
-
flingsalt
Gör så här
-
Skär smöret i tärningar. Lägg det i en matberedare tillsammans med resten av ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse, platta till den och lägg den i kylskåp i minst 1 timme.
-
Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk och klä en pajform med löstagbar botten, 11 x 35 cm eller ca 25 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel och sätt in formen i frysen i 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda bottnen mitt i ugnen i 15 min.
-
Smält smöret till fyllningen i en kastrull. Tillsätt strösocker, sirap, vispgrädde, kakao, vaniljsocker och saltlakritspulver. Koka försiktigt blandningen till 120 grader, det tar 15–20 min. Se till att det inte bränns vid i botten. Häll kolafyllningen i pajskalet och låt det svalna. Ställ sedan pajen i kylskåp. Toppa pajen med flingsalt och skär den i bitar innan servering.