Salt karamelltårta med quinoa- och valnötsbotten

Recept på salt karamelltårta med quinoa- och valnötsbotten. Bavaroise är en fast mousse på konditorspråk. Här görs den av mjölkchoklad, grädde och lite extra salt. Puffad quinoa ger crunch till nötbottnen.

Ingredienser

  • 100 g valnötter
  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 1,75 dl strösocker
  • 50 g quinoa - puffad
  • 1 krm bakpulver

Salt karamellbavaroise

  • 175 g mjölkchoklad
  • 2 gelatinblad
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 1,5 dl mjölk
  • 4 äggulor - (150 g)
  • 0,5 tsk salt
  • 2,25 dl vispgrädde

Chokladglaze

  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 0,75 dl vispgrädde
  • 0,5 dl kakao
  • 1 msk glykos
  • 10 g choklad - mörk
  • 1,5 gelatinblad

Garnering

  • 1 dl granatäppelkärnor - torkade eller färska
  • kakao - ev

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Mixa valnötterna så att det fortfarande finns kvar lite bitar. Blanda nötter, smör, socker, quinoa och bakpulver.

  2. Tryck ut smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Tryck till bottnen i mitten, låt kallna.

  3. Bavaroise: Hacka chokladen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Blanda socker och vatten i en kastrull och låt koka till en gyllene karamellsmet. Tillsätt mjölken, lite i taget, under omrörning. Blanda i äggulor och salt och värm till 83° under omrörning.

  4. Ta kastrullen åt sidan. Ta upp gelatinbladen och smält dem i krämen. Blanda i chokladen och mixa slätt med mixerstav. Låt svalna.

  5. Vispa grädden löst och vänd ner i choklad-smeten. Häll smeten på quinoabottnen och ställ i frysen ca 6 timmar.

  6. Glaze: Blanda alla ingredienser, utom gelatinbladen, i en kastrull. Koka till simmig konsistens, ca 30 min. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Ta upp gelatinbladen och smält i smeten. Låt kallna.

  7. Lossa tårtan från formen och låt tina i rumstemperatur ca 20 min eller i kylen ca 1 timme. Ringla över glazen och garnera med granatäppelkärnor. Pudra eventuellt över kakao. 

Recept av Sara Aasum Hultberg

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!