Salt hasselnötsknäck

Salt hasselnötsknäck kokas med termometer. Om du inte har en digitaltermometer, gör ett kulprov. Häll lite av den heta smeten i en kopp fylld med kallt vatten. Går smeten att forma till en rund kula är den färdig, ­annars får den koka några minuter till.
Mattias Larsson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 150 g hasselnötter - rostade
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl sirap - ljus
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk smör
  • 2 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Finhacka 100 g hasselnötter, låt resten vara hela.

  2. Blanda socker, sirap och grädde i en kastrull. Koka upp och koka knäcken kraftigt 15–20 min, till 124°. Ta kastrullen åt sidan och blanda i smör och hackade nötter.

  3. Häll smeten i knäckformar ställda på en bricka eller plåt. ­Toppa med en hasselnöt och lite flingsalt. Låt knäcken kallna i rumstemperatur.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!