Salsarostad lax i ugn med sparris

Salsarostad lax i ugn med sparris är en god huvudrätt på påskmiddagen.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 1 kg laxfilé - i bit med skinn
  • 2 tsk salt

Salsa

  • 2 schalottenlökar
  • 1 knippa bladpersilja
  • 1 jalapeño
  • 1 citron
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,75 dl olivolja

Tillbehör

  • 500 g grön sparris
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 dl pinjenötter - rostade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skala och skiva löken. Finhacka persiljan. Kärna ur och finhacka chilin. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skär bort det gula skalet, utan att det vita följer med, och finstrimla det. Halvera och pressa saften ur citronen.

  2. Skala och finhacka vitlöken. Blanda lök, persilja, chili, citronskal, citronsaft, vitlök och olja i en skål.

  3. Lägg laxen med skinnsidan ner på en plåt med bakplåtspapper. Krydda med salt. Fördela hälften av salsan på laxen och gnid in den i laxköttet. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min tills laxen är precis klar. Ta ut laxen och låt den vila övertäckt ca 20 min.

  4. Höj ugnstemperaturen till 200°.  Bryt av den nedre delen på sparrisen. Lägg sparrisen i en långpanna med bakplåtspapper. Ringla över oljan. Rosta sparrisen mitt i ugnen ca 15 min.

  5. Lägg lax och sparris på ett fat. Krydda sparrisen med flingsalt och toppa med pinjenötter. Servera laxen med resten av salsan vid sidan om.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!