Sallad niçoise med färsk tonfisk och olivpotatis

En variant på den välkända salladen, här med färsk grillad tonfisk och potatis som får smak av färdig olivröra med chilihetta.
Petra Lindstrand
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 800 g färskpotatis - skrubbad
  • 1 burk tapenade - chili, t ex Zeta 135 g
  • 4 ägg
  • 400 g körsbärskvisttomater
  • 1 rödlök
  • 200 g haricots verts - färska
  • 600 g tonfiskfilé - i 4 portionsskivor, MSC-märkt
  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk flingsalt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 100 g salladsmix

Dressing

  • 5 sardeller
  • 1 tsk dijonsenap
  • 3 msk vit balsamvinäger
  • 0,75 dl olivolja
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • bladpersilja - plockade blad

Gör så här

  1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Låt ånga av och svalna något. Skär i bitar och blanda med olivröran.

  2. Mjukkoka äggen i cirka 6 minuter. Kyl i kallt vatten. Skala och halvera dem.

  3. Halvera tomaterna. Skala och finstrimla rödlöken. Ansa och koka haricots verts i lättsaltat vatten i cirka 3 minuter. Häll av och kyl ner i kallt vatten.

  4. Dressing: Lägg alla ingredienser i en skål och mixa slätt med mixerstav.

  5. Pensla tonfisken med olja och stek bitarna i en het panna, gärna grill, i cirka 1 minut per sida. Krydda med flingsalt och peppar. Låt vila i 5 minuter.

  6. Lägg upp sallad på ett fat. Fördela potatis, tomater, ägg, bönor och tonfisk runtom. Ringla över dressing. Garnera med persiljeblad.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Leva & Bo.